torsdag 19 mars 2015

Kattlim, tejp och Alkohol

Jag är återuppstånden från de halvdöda. Kände mig oerhört mycket piggare idag och ingen tokvärk (bara lite mol) i nacken/huvudet. Så då måste man ju göra nåt. Jag tog fram dammsugaren och gav mig på soffan. Frazze har ju legat och skavt intill mig i fjorton dagar så soffan har fått ett pälsöverdrag. Dock inte av den vackra sorten. Funderar ibland på att doppa katten i lim. Fan så han hårar. Året runt.
Nåja, dammsugning var det. Jag orkade soffan, vardagsrummet (sisådär) och hallen. Sen var det slut på ork. Var kan man köpa ny? Jag gjorde en deal med Gubbe att jag skulle orka laga maten idag mot att han dammsög klart. Jag var lite orolig ett tag att han skulle trassla in sig i slangen och damma huvudet i väggen eller nåt. Det var eoner av tid sen han sist rörde denna tingest. Men det gick bra. Han gick levande ur striden.

Nu kan jag inte sticka/virka heller (fan, fan, fan) så nånting måste jag företa mig. Så då gav jag mig på ett par burkar som jag bara inte kunde slänga när dom blev tomma. Första tanken var att måla. Men jag och målarfärg är inte kompatibla så jag var i valet och kvalet. Men så kom jag på att jag hade tejp liggande i någon hörna. Och så här blev resultatet:
Det är så kul det här med återbrukat. Men samtidigt så är det ju mer en sysselsättning. Jag kan ju inte säga att det är någon direkt nytta med detta, då jag inte vet vad jag ska ha burkarna till. Än. Och tejp är ju inte gratis. Men som sagt kul är det. Man kan ju alltid ge bort i present med godis i. Eller te.

Hushållsrullskatten som jag loppisfyndade för 20 kronor har fått sig en remake. Den var underligt blå från början med ett ännu underligare ansikte (heter det ansikte på katt?) Den blev breddad mellan benen - för att pappret skulle kunna gå igenom där - blev praymålad i svart och fick ett nytt ansikte (!)  Den används nu som toarullshållare, eftersom barnbarnen inte når fram till toarullen på väggen.
Jag är lite fundersam på konstruktionen av katten. Varför har dom satt svansen precis bakom huvudet? Kunde inte pinnen/hållaren fått agera kattsvans?Nåja, den fyller sin funktion och det är en katt. Punkt.

Vad gör man då om man inte orkar något och inte kan handarbeta? Jo, då läser man. Just nu är det Benny Haags "Makt, mod och motstånd" som är på tapeten. Benny Haag är festprissen som skruvade på korken. Och inte bara det. Han gör vad han kan för att få hela Sverige att göra samma sak. Det är en oerhört välskriven och gripande bok och jag relaterar till många stycken i boken som varande barn till en periodare och som varit med och begravt en exmake som dog av alkoholskador.

Jag har funderat ibland på det där med periodare. Jag undrar om det inte bara var så att när pengarna räckte till då söps det. Sen fick det vänta till nästa löning. Pengar var en bristvara och jag är uppväxt på rispudding och pannkaka med spridda skurar av falukorv. Men sprit kommer först för den som är törstig. "Jag jobbar och sliter så jag gör vad jag vill med mina pengar" var en kommentar som fastnat kvar i mitt huvud. Att han hade en fru och fyra barn att försörja hörde inte dit.

Jag hade en diskussion med mitt x en gång angående kostnaden (bortsett från allt annat helvete som alkoholen drog med sig) och sa att det var inte mer än rätt att jag kunde spendera lika mycket som han drack upp. Han förstod aldrig den ekvationen. Eller förstod - han var ett mattesnille - men han förnekade. Allt. Även för sig själv och det fick han sota för på det absolut värsta sättet. Vi tre övriga i familjen fick sota på annat sätt.

Och nog är det en underbar tanke med en nyktrare tillvaro. Många är det som kanske skulle ha sluppit misshandel och våldtäkt om inte spriten hade varit med i spelet. Det är alldeles för glorifierat med alkohol. För vi dansar ju aldrig nyktra i det här landet. Pratar knappt. Och tänk bara på sport och sprit som kombination, vilket är en av sakerna som Benny Haag tar upp i boken. Läs den! 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Himmelstäppan på smultronbacken sa...

Skönt att du känner dig bättre och att du kunnat hitta utlopp för lite kreativt skapande.
Vad gäller alkoholen så får jag nästan dagligen se och förhålla mig, eftersom jag jobbar på Systembolaget. Man kan ju inte säkert veta i alla lägen, blott ana att många har problem...hur det sedan i sin tur påverkar nära och kära till personen i fråga kan man ju inte föreställa sig, bara anta. Det krävs mycken styrka att vara en liten människa när ens värld sätts i gungning...
Kraftkram från mig till dig, baronessan! / Åsa

Baronessan sa...

Kan tänka mig att du får se en hel del. Och att man kanske skulle vilja vägra en del att handla till och med. Tack för kramen! Sänder en tillbaka :)

Shirouz sa...

Jag har också en sådan katt! En gul med konstigt ansikte i köket :) Jag tänker som så att i det här landet har vi i mångt och mycket ett alkoholförhärligande, dricker man inte blir man sedd som lite märklig, ibland tänker jag att det är synd att folk behöver det för att 'släppa loss' och 'vara sig själva'. Jag har perioder när jag helt enkelt inte känner för det och jag märker ju att folk tittar lite underligt på en och inte sällan frågas det om man äter någon medicin eller så, för det är en fullgod ursäkt till att inte dricka. Det borde inte vara så. Jag har också sett baksidorna med alkohol och det är inte bara den som dricker som lider, utan hela familjen och vänner. Det är ett helvetes gift när det tar över.

Baronessan sa...

Jo, man anses lite udda om man vill vara "oblöt" en afton i glada vänners lag. Säger man att man kör så tjatas det om att ställa bilen t.ex. Det är inte okej att sitta och vara konstigt nykter på en fest. Underlig värld!