torsdag 11 juni 2015

Trevliga Krakow

Här kommer lite bilder från Krakow-resan. 
När vi anlände Krakow flygplats tog vi den allmänna bussen över skumpiga vägar in till Krakow järnvägsstation. Där klev vi in i det största köpcentra jag sett. Nu brukar jag ju iofs undvika dylika platser, så jag vet ju inte så noga hur stora de kan vara, men den här hade iaf 170 butiker/matställen att välja på. Vi gick snabbt igenom och ut!
Vi bodde i kanten av gamla stan. Alldeles utanför hotellet fanns en park och den parken omgärdar hela gamla stan.
Barbican - var förr ingången till staden när den var omgärdad av murar istället för en park.
Dessa skyltar innanför Barbican var nästan de enda som hade en översatt text. Ingenstans vid sevärdheter, kyrkor eller statyer fanns någon förklaring på något annat språk än polska.
Men vad gjorde det. Vi hittade ändå. Här står jag som en riktig turist på stora torget; Rynek Glòwny. Jag insåg andra dagen att jag var den enda som hade keps! Solen sken från klarblå himmel och det var 28 grader varmt men ingen hade något på huvudet! En av dagarna såg jag två äldre damer (något äldre än mig alltså...) med hatt, men det var också allt. Konstigt ändå för det kryllade ju av turister.
Parken var det ja. Vackert och otroligt städat och fint. 
Till och med papperskorgarna var dekorativa. De satt dessutom med kanske 20 meters mellanrum! Den stackare som fick tömma dom såg jag aldrig. Men det gick omkring några Super-Mario-look-a-like lite här och där och sopade upp skräp. Kanske var även papperskorgstömning deras uppgift.
Här på stora torget, vid saluhallen "Tyghallen", flankerad av S:t Marys kyrka, tillbringade vi en hel del tid. Här var det mängder av uteserveringar och folk och rörelse sent in på kvällarna.
Till exempel street-dansare. (Obs han har hjälm!) Och spelemän lite här och där.
Mysiga ställen att sitta på fanns överallt
Och gott om hästskjutsar för turisterna från tidig morgon till sen kväll.
Förutom hästskjutsar så fanns det gott om levande statyer. Jag fattar inte hur de orkade i värmen. Jag orkade knappt sitta ens. I skuggan!
Men blir man varm och trött så är det bara att lägga sig och vila. Vill man inte ligga mitt inne på torget så fanns det ju gott om bänkar i parken. Ungefär var tionde meter.
Wawel hill med slottet och domkyrkan låg på en höjd. 
Och gott om övriga kyrkor var det, tillsammans med muséer och andra stora stenbyggnader.
Nåt annat det var gott om var duvor. Dessa matades gärna och ofta.
Även svalor fanns det gott om. Ett härligt svirr hördes hela dagarna.
Och apropå gott om, så var det det om torg också. Även om inte alla var så välfyllda.
Här var det något på gång som vi inte hade en aning om. Vi fick för oss att det var någon borgmästare eller liknande som befann sig på scenen. Sen var det barn/ungdomar som spelade och sjöng. Här fanns heller ingen information att hämta. Kanske firade dom svenska nationaldagen. Vad vet jag? 
Vi drog oss ner till vattnet när det var som varmast. I nedre änden av gamla stan var det inte långt till floden Wisla. Här kunde vi svalka oss lite på en stillaliggande barpråm och se småbåtar åka förbi.
Trevliga människor över lag. Ingen som var påstridig om någonting förutom dom som försökte få turister att åka med i dessa små sightseeingbussar. Eller, dom var egentligen inte påstridiga, men dom var så många, så man blev lite less på att tacka nej.
Häst och vagn var det ju också gott om som sagt. Men ingen som tjatade där, utan dom satt snällt i en rad och frågade bara om någon kom förbi. Vi tog faktiskt en kort tur. Men jag kunde inte låta bli att tycka synd om hästarna som dagarna i ända fick gå runt på dessa stenbelagda ytor. Jag undrade i mitt sinne om dom någonsin får gå och beta på en grön äng.
Maten då - hur var den? Inget att hoppa upp och skrika av glädje över direkt. Men det var okej. Nu gick ju inte vi på något fancy ställe, utan slog oss ner där det såg trevligt ut. Billigt är det dock att både äta och dricka. Den här bilden tog jag med bara för att visa den fina (!!) duken. Påminner inte kanterna om såna där hallonremmar? Det var ungefär samma yta också. Men det här var bara ett litet fik. 
En vanligt förekommande maträtt är pierogi. Det provade vi. Herrn tog köttfyllda (så klart!) och jag tog med ost. Jämförs med kroppkakor, men jag tycker nog att det är mer som stora pastaknyten. Mätt blev man!
Ville man ha något snabbt att äta så fanns det brödförsäljare i varenda gathörn. Brödet heter obwarzanki och ska vara en typ av bagel. Det är stumt, lite sött och lite salt med frön på. Verkar inte finnas i butikerna, utan säljs bara så här i vagnar. 
Sista dagen på promenaden såg jag det här gatunamnet. Jag tror inte att jag kommer att lära mig polska i första taget.
Städat och fint som sagt. Måndag morgon går en man runt  i parken och spolar bort fågelbajs och löv. Skräp tror jag inte att han hittade.
En annan sak som slog mig var att alla var så vänliga i trafiken. Trots långsamgående turistbussar och hästskjutsar så var det ingen som var irriterad, utan alla väntade snällt. Inte en enda gång hörde jag något signalhorn. Vid biltomma gator stod folk och väntade på grön gubbe. Ingen gick mot rött.

Man kan ju besöka Auswitz när man är här, men jag klarar inte av sådant. Jag är alldeles för känslig för det och har allt för god fantasi. Vi funderade ett tag på saltgruvorna, som ska vara fantastiska. Men jag backade på ordet gruva. Jag känner mig instängd bara jag går ner i en källare. Men kanske nästa gång...
Det blev lite långt inlägg det här, men som ni nog förstår - ni som orkat ända ner hit - så är jag såld. Väldigt trevlig resmål. Res dit!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

 1. De där med "barpråm" låter bra !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en räddare i nöden. Eller rättare sagt i värmen :)

   Radera
 2. Alltså, du skulle kunna skriva resehandböcker vännen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så? :D Kanske i mitt nästa liv.

   Radera