onsdag 29 oktober 2008

Det stör mig...

...att jag inte kan titta på någon svensk teater eller serie på TV:n utan att hålla i TV-dosan. Ibland pratas det normalt, men ofta viskas det och ännu oftare mummlas det. När man så har höjt ljudet så man hör något så när, då slutar plötsligt pratet och någon djävulsk musik vräker på rätt ut i rummet och in i trumhinnorna. Efter att man slagit ut med armarna av chocken och därmed släng iväg dosan all världens väg, sätter man händerna för öronen medan man börjar leta efter dosan igen. När man väl har hittat dosan längst in under fåtöljen och febrilt letat reda på rätt knapp - ja, då slutar musiken och mummlet kommer tillbaka. Stöööön...

9 kommentarer:

Hanneles paradis sa...

Håller med dej, ljudet är väldigt ojämnt, men nu spelar detingen roll, vi har inte tv...

Laila sa...

Jaaa, precis så är det!! Det är väl konstigt att just svenska filmare inte har lärt sig hantera inspelningsvolymen!? Det funkar ju i andra länder. Och det behöver inte vara en Bergman-film för att det ska viskas och mumlas - det gäller de flesta.
Och det beror inte heller på att utländska textas så man kan ha på lägre volym utan att det gör något, för jag har sett flera engelska filmer utan textning och inte haft sådana problem.
Kanske detta är något som borde klagas på i högre instans?

Ta och testa med lurar nästa gång, det kanske blir bättre. Annars får du bojkotta svenskt och hålla dig till Hem till gården och Morden i Midsomer och sånt... :-)

Ganska lagom tjej sa...

Jag visste inte heller vad "tal" var förrens för en vecka sedan när någon visade mig. Går man in i kontrollpanelen på datorn så finns där en ikon som heter "tal" klickar man på den får man upp en ruta där man kan skriva in meningar och sen trycka på en knapp så är det en hjärlig amerikans mansröst som säger det man skrivit. Bäst att skriva på engelska dock då det är uttalen som styrs så...! Satt härom dagen på jobbet och skrev in "work it baby" osv till mina kollegor som satt intill. Hysteriskt skojigt. Finns i alla fall i XP och windows vista, kanske inte i de äldre versionerna av windows. Prova! Hihi!

Baronessan sa...

Till ganska lagom tjej: Kul grej! Den har jag aldrig hört talas om.

Anonym sa...

"Tal" var ju tvunget att testas - kul! Hjärnan måste ju ha lite roligt också! Jag har en kvinnlig röst "Anna". Skrev på svenska - kul för sig själv så här på lördag morgon! :-)

Maggan i Varberg

Anonym sa...

Ja, tänk att inte det finns några svenska ljudtekniker som kan få till det! Kommer ihåg en serie som gick med Keve Hjelm - minns i skrivande stund inte vad den hette, men, det enda som var ljudförstärkt var när folk knallade över grusgården i serien! Tänk er vilket skraaapande ...!!!

Maggan i Varberg

Erik sa...

Ja, fy fasen! Ljudet i tv:n är ett ständigt bekymmer. Reklamkanalerna har en irritera nde metod att ljudet blir minst 10 decibel högre under reklamavbrotten. Fjärrkontrollens ljud upp och ner knappar är snart utnötta!
Vi bör starta en lagom-kampanj, kan inte ljudet hålla en trivsam nivå? Akta dig för tipset med hörlurarna, det kan ge dig tinitus. Det önskar jag ingen, inte ens ovänner!

Baronessan sa...

Till Maggan: Den där serien kommer jag inte ihåg men jag ser ett antal svenska filmer framför mig när du beskriver det hela...

Baronessan sa...

Till Erik: Nej, lurar törs man inte ha - då lär väl musiken få "topplocket" att flyga av...