tisdag 20 januari 2009

Om vi inte hade A-laget - vem skulle då använda bänkarna?

En man, vi kan kalla honom P, bestämmer sig för att gå till beroendemottagningen (BM) i sin kommun. P är både alkoholist och drogberoende av amfetamin sedan många långa år tillbaka. Detta beroende har gått i vågor men nu har det kommit till ett läge när det inte går längre. P går alltså till BM för att få hjälp. Han får lämna prover och får en läkartid. Hos läkaren konstateras att P har hepatit C. Levervärdena är dock bra. Läkaren är mycket nedlåtande och säger: "med din inkomst har du säkert råd att köpa amfetamin". P är förvirrad. Går tillbaka till BM och säger att han vill prata med någon. "Du måste lämna urinprov först" säger sköterskan. Detta urinprov ska lämnas två gånger i veckan för att han ska visa att han INTE tagit något. När han lämnat urinprov fem gånger säger sköterskan att han måste lämna några gånger till innan han får prata med någon. Han har även fått recept på antidepressiv medicin som han ännu inte tagit ut. Vågar inte börja eftersom han vet att man mår fruktansvärt dåligt de första veckorna. P gick till mottagningen första gången i starten av november 2008. Nu är det 20:e januari och det enda han fått göra är att pissa i en burk!

Om man nu tar sig i kragen och pallrar sig iväg till BM, ska man då inte få hjälp? Om han ska sluta droga/dricka INNAN behandlingen för att visa upp ett rent piss, så har han ju knappast användning av BM. Han går ju dit för att få prata med någon, men det enda han får är en burk och piller han ännu inte vågar använda. Fortsätter han att droga? Nej, inte än. Fortsätter han att dricka? Ja, klart som fan! Varför finns det inte något bättre sätt för att fånga upp dessa beroende människor? Och varför är de behandlingshem som finns, bara till för de som har ett företag som betalar, eller för rika människor?

Det kanske är för att vi då inte skulle ha någon som kunde använda alla bänkar.

5 kommentarer:

Laila sa...

Ja det är sjukt. Det där med att man måste vara "ren" INNAN man kan få behandling. Det är tydligen så att avgiftning kan man få, och sedan är det köööö till behandlingshem, och under tiden får man inte använda alkohol eller läkemedel som man är beroende av (urinprov ska lämnas vid kontroll). Men hallå! Är man beroende och vill ha hjälp att sluta, så är det ju det man alltså inte kan avhålla sig från att använda! Ångesten blir för stor = man behöver hjälp.
Men behandlingshemmen tar inte emot folk som inte är "rena" och tydligen varit det en viss tid. (Vet inte hur länge.)

Den person som jag känner till har dessutom redan en tro på gud men vad hjälper det...

Baronessan sa...

Sjukt var ordet sa Bull

rajson sa...

Den lilla människan har det inte lätt i denna vansinniga värld.Det gäller att "platsa" annars är man inget värd!
Bra skrivet!
Hoppas du vill göra ett nytt inlägg till "Musikfoto" på lördag!
Kanske kan vi gräva fram fler godingar!
Temat är "Idol".Nu tänkte jag nog inte på TV¤ jippot utan ngt annat men det platsar det med.Inga seriösa krav!
Välkommen!

Nadja, Lillen och Lillens pappa sa...

Knasigt knasigt! Kanske är det olika beroende på vart vi bor? En närstående som hade alkoholproblem fick hjälp direkt! Visst fick personen pissa i burkar två gånger i veckan men behandling, samtal (kommer inte ihåg hur det var med antabus)osv gick hand i hand!

(Får jag gnälla på AA? Bara liiiite?)
Jag gillar inte att de skriver "...Gud, sådan vi själva uppfattade Honom." Vem i helvete har sagt att Gud är en manlig figur? Jag blir bara så trött! Ska AA vara vidsynta men de är så trångsynta vid Gud... Nu har jag gnällt klart ;-)
(Men AA ÄR bra ingen tvekan om det!)

Baronessan sa...

Nadja: Jag håller med dig. Varför över huvud taget kalla det för "Gud, sådan vi uppfattar honom" när man lika gärna kan säga Högre makt.