fredag 18 februari 2011

Fredagens matförslag

Eftersom jag förgyllde mina vänners dag på facebook häromdagen så tänkte jag göra detsamma med mina bloggvänner. Nu och då så ser man ju matlagningsprogram på TV. Det går ju knappast att undvika. Det här var någon amerikansk variant (master chef kanske) med specialister som skulle avgöra kockarnas kunskaper. Denna gång skulle dom laga mat på udda matvaror. Bland annat get, någon torr liten svart fågel, sjögurka och något som hette geoduck. Geoduck är en stor mussla och ser ut så här:

Denna tingest kan bli en meter. Jag förvånas ständigt över dessa kockars kunskaper, men att den kvinna som fick tillaga denna skapelse inte svimmade vid åsynen förvånar mig än mer. Hon "trodde" att det var en form av mussla och kunde därför tillaga den.
Inte nog med att den är stor och ser vedervärdig ut. Vi ser ju alla vad den liknar. Detta förstärktes av kockan som sa något i stil med: "jag får dra av förhuden". Buuuurrrrrr!
Jag undrar hur man kommer på att detta är mat från början? Någon dyker ner på botten och hittar en äcklig tingest och beslutar sig för att provsmaka, eller?
Nåja, förvåningen slutade inte där. Jag var naturligtvis tvungen att googla på geoduck och kolla lite mer på vad det var och varför. Det visade sig att den vanligtvis används till sashimi. Men när den serveras så heter den Mirugai. Och.... jag har ätit den! Först när jag läst ett långt tag om denna tingest och hur den tillagas så dök det upp ett minne - otroligt seg vit fiskliknande bit som smakade ingenting.

Jag hoppas verkligen att det var den för jag vill inte ha fler liknande överraskningar. Tur ändå att man inte är kräsmagad. Så... det är ju fredag. Ni kanske ska slå till på lite sashimi! Glad helg :)

6 kommentarer:

Renée sa...

Jag säger bara urk...

oumberligating sa...

Helt underbart inlägg! Ja, det är visserligen alla dina inlägg, men det här gillar jag!
Jag gillade det så mycket att jag dirket "stal" bilden ifrån dig och gjorde ett inlägg!
Men jag tar inte åt mig äran att presentera Geoducken den överlåter jag till dig, självklart så finns det länk till din härligt livsgivande blogg!
Ska tråkigt nog iväg och arbeta nu!
Fattar mig kort! Ha en fin Fredag och en trevlig helg!
Må Geoducken vara med dig!
Kram ifrån den där Oumberlige Peter!

Freedomtravel sa...

Haha, det blir INTE sashimi idag... inte ett dugg sugen faktiskt ;)

Baronessan sa...

Renée: Kan man säga :)

Baronessan sa...

Peter: Jo, jag såg ditt trevliga inlägg. Beställer ett gäng T-shirts :)

Baronessan sa...

Freedomtravel: Inte? Så synd ;)