tisdag 20 mars 2012

Sömn är ett normalt tillstånd

Jag ska till farbror doktorn imorgon. Utan att jag behöver. Ja, alltså, det är inte akut om man säger så. Jag brukar ju inte gå till läkare annat än om jag får lung- eller bihåleinflammation av värsta sorten. Men nu ska jag dit ändå. Jag kommer knappt ihåg varför, men eftersom man kan boka via mail hos den här doktorn, så hoppas jag att han har kvar mailet så han kan tala om för mig varför jag är där.
Dock... vet jag att en av sakerna är det här med sömnen. Eller snarare bristen på densamma.
Undrar om det var därför han tog en morgontid till mig. Han tror säkert att jag är en sån där som vaknar 5 och sen är vaken resten av dagen. Så är inte fallet. Jag vaknar mellan 3 och 8 gånger per natt. Ibland somnar jag om efter bara sådär 5-10 minuter, ibland är jag vaken någon halvtimme. Det varierar. Men när klockan ringer på morgonen DÅ SOVER JAG!
Jag sover absolut som bäst mellan kl 6 och 10 på morgonen. Men då får man inte sova. Utom på helgen då så klart.
Som hjälp för att hålla mig vaken på nätterna har jag tre katter. Dom funderar inte ens på varför lampan är släkt och matte ligger under ett täcke. Nej, hon skojar säkert bara. Då kan man provbita henne lite i ögonbrynet eller hugga henne i foten. Om det mot förmodan skulle vara lugnt på den fronten så har jag en Gubbe som ligger intill, som numera (tackochlov) har snarkskena. Han kan ändock föra oväsen emellanåt när han som nu är förkyld.
I natt satte jag mig upp i sängen, tände lampan och knuffade till honom. Han satte sig förvirrat upp i sängen och sa "va?". Jag räckte fram en nässpray till honom och han sa "vad ska jag med den?" En ganska dum fråga tyckte jag just då, eftersom man inte kan använda nässpray till så mycket annat än det den är till för. Jag kunde ha sagt "kör upp den i röven och försvinn härifrån" men så ovänlig är jag inte ens nattetid. "Använd den så jag får sova" svarade jag och släckte. Märkligt nog gjorde han som jag sagt. Det är inte givet. Han sover nämligen som en stock.
Kom nu inte och säg att jag ska sova i eget rum med stängd dörr för det är provat så många gånger liksom alla andra tänkbara tips. Det hjälper inte. Det är någon inbyggd klocka i mig som går fel. Jag kanske ska gå till urmakaren istället.
Wikipedia står det: "Sömn är ett normalt tillstånd då en organism en kortare tid är synbart medvetslös och inte gensvarar för stimuli". Men jag har aldrig påstått att jag är normal.
Sleepy
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Renée sa...

Förstår att det är jobbigt. Får jag inte sova blir jag så sjuk... Hoppas de tar dina problem på allvar, du behöver hjälp så du kan sova 8 timmar i sträck (visst låter det härligt?). Sov gott!

Helena sa...

Har du sovit inatt?
Antar att du redan testat det mesta? Inget koffein kvällstid, promenad lagom långt innan, ingen media typ en timme innan för att lugna hjärnan, öronproppar, lugnande te, valeriana....osv...

Baronessan sa...

Ja, dom nätter jag sover som sämst går jag och känner mig helt groggy hela dagen efter. Jag har tidigare haft Imovane för att sova men har varit försiktig för att det skulle vara beroendeframkallande. Denna läkare sa "ta dom". Dom är inte beroendeframkallande. Det tackar man för, men jag kommer nog inte att ta dom vareviga natt för det.

Baronessan sa...

Svaret är nej på första frågan. På andra frågan så är svaret ja. Det enda jag inte provat är valeriana. Men som du kan se ovan så har jag fått okej ang. sömntabletterna. Ska bli skönt att få sova! :)