tisdag 4 december 2012

Katten och blåsan

Nu har som sagt vintern kommit och med den kattpiss. Ja, inte vet jag hur det är med katter om dom kanske fäller ut sin lilla snabel när dom pissar så den blir kall, men Gösta pissar hellre var som helst inne istället för ute. Han gör det dessutom bara den kalla årstiden.
Det kan ju även vara en protest mot att det är vinter ute. På något sätt så kanske han tror att det är jag som har dragit ner det vita luddet och fixat minusgrader. Jag fixar ju liksom allt annat; mat, gos, trassel i pälsen osv.
Jag har förklarat tusentals gånger för honom, att om han pissar inne en gång till så ska han få använda blöja. Han glor som vanligt vindögt på mig och svarar inte.
Idag när jag kom ner till köket så var det en omisskänlig lukt av kattpiss. Dock brukar det vara svårt att lokalisera. Jag snokade runt fram till datorn som står på köksbänken. Där luktade det värre än någon annanstans. Kollade omkring och lyfte sedan på datorn och mycket riktigt. Kattfan hade pissat på datorn! Jag är bara innerligt glad att locket var stängt. Det kunde ju hända annars att jag i rena ilskan torkat med själva katten.

Nu har jag inte sett till honom idag än. Han sitter väl i något hörn och flinar så hörntänderna lyser. Men jag ska minsann tala ett allvarsord med honom när jag ser honom. Bland annat att det nu står en kattlåda i tvättstugan, så att han inte alls behöver gå ut. Jag vet ju redan nu att det skiter han i. I att det står en låda där, alltså. Möjligen går han dit, krafsar lite lojt och dräller en skvätt bara för att visa dom andra att HÄR LUKTAR DET GÖSTA! Sen går han inte dit mer. Han pissar hellre i badkaret. Eller på min dator, tydligen.
I fortsättningen får jag nog enbart ge honom torrfoder så jag kan skaka av honom lite nu och då utanför dörren. Men då börjar han väl lägga högar här inne istället. DET har ännu ej hänt! Det är ju lite märkligt. Att man kan skita ute men pissa inne. Jag får se till att datorlocken är stängda. Kanske man skulle klistra dit en bild på en hund. Men det kanske triggar igång honom ännu mer.

nätet hittar jag en sida där det finns sjuttioelva anledningar till att katten protesterar genom att kissa på "fel" ställe. Sen står det också:
Djur förstår så ofantligt mycket mer än vad vi någonsin kan förstå. Vi måste ta oss tid att prata med våra djur om hur vi känner det inför den situation som har uppstått. Precis som med barn gäller det att också förklara varför vi vill att dom ska ändra på sitt beteende. Att se bakom det som inte syns, att gå till roten till problemet istället för att titta på det som syns .
Alltså, vi kanske borde gå i terapi? Men nu är det så att Gösta är inget barn. Han är heller inget djur. Han är mer en värsting. En vilde. En tyrann. En riktig motvals kärring. Men jag älskar honom, det gör jag!

Uppdatering en timme senare:
Gösta kommer insläntrande i köket och sätter sig ner. "Jaså, där är du" säger jag. Jag får inte ens en blick till svar. "Känner du till något om att någon har pissat på min dator?" frågar jag sedan. Fortfarande inte en blick. "För då kan jag tala om för dig att det är inte tillåtet" fortsätter jag. Nu tittar han upp på mig, tar ett kliv framåt, sträcker på bakbenen, slickar sig runt munnen och sätter sig igen. Ska jag tolka detta som att han tog till sig nu att han ska ändra på sitt beteende? Han går ut i hallen och jag går efter och lyfter upp honom för att visa kattlådan och sätter ner honom framför den. Han blänger nu på mig och ser ut som "vad vill du?". Sen går han därifrån. "Jahapp, skönt att vi talat ut om det" säger jag, går ut i köket och tar en kopp kaffe.
Ovanför kattlådan sitter denna skylt skapad av min yngsta dotter (tror jag) en gång i tiden. Men kanske protesteras det även  mot att det inte alls är någon water closet, utan ett torrdass.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Oxå katter kan få blåskatarr, eller prostata, eller är det en protest mot något!

Jag vet de som lärde sin katt pissa på toa har själv sett - med egna ögon!

margareta

Baronessan sa...

Han kan säkert ha något fel någonstans men då borde han ju ha det året om. Jag har också sett katter gå på toaletten men den här katten balanserar inte på någon sådan. Han väljer badkaret. Lättare att pricka! :)

Christina sa...

Kan förstå Gösta :)Ja, inte att han pissar på datorn men att han inte vill gå ut!
När vi var på landet så var det hink inne som gällde, ingen av oss ville gå ut på utedasset när det var kallt!
Märkligt att han skiter ute men pissar inne, låter väldigt mycket revirtänkande i mina öron
Skylten är ju för härlig :)

Baronessan sa...

Den här katten kastrerades vid 6 månader men revirtänkandet har han verkligen kvar. Men varför han ska "revira" här inne begriper jag inte. Särskilt inte när det bara gäller vintertid. Nä, vi får gå i terapi helt enkelt ;)

Helena sa...

Finns sk pinkskydd för hundar som borde funka på katter också. Om det får sitta kvar vill säga. :)

Baronessan sa...

Skulle inte tro det :)

Fru Venus sa...

HA HA HA HA! F´låt ;-)
För tre vintrar sedan när det var som värst pinkade Zorra på golvsilen i badrummet, men hon kom och sa till när hon var färdig och slutade inte pipa fören vi hade spolat vatten i golvsilen :-)

Baronessan sa...

Duktig kisse! Sån är inte Gösta. Säger inte ett pip. Då smyger han värre än när han jagar.

Plupps krypin sa...

Ha, ha, ha.....vilken härlig story! Skrattade så tårarna rann! Men det är ju inte kul när det stinker kattpiss! Har en sån också, hon tycker att hundens korg är superskön att sätta sig i. Och den stackars dumma hunden fattar ju ingenting, fy!
Kram Yvonne

Baronessan sa...

Stackars vovsingen :) Kram på dig!