tisdag 5 mars 2019

Ginkgo biloba a lam bam bo

I helgen var jag in till en blomsteraffär. En stor sån. Jag skulle ha något nytt som blommar i mina fönster. Det var ganska tunt med sådana krukväxter. Däremot så fanns det penséer och violer för uteplantering! Alltså... det är början på mars.
När jag någon gång i slutet av april vill ha penséer då finns dom inte. För då är dom slut! Men hallå!? Nog för att dom är frosttåliga, men det känns inte som att man vill pryda trappen med violer i snön. Det är likadant varje år. Jag får väl köpa några nu och ställa in dom i garaget så länge. Kanske dom överlever.

Och nu över till hälsokost. Ginkgo Biloba ska tydligen vara bra för oss äldre. (Gud vad det tog emot att skriva det!)  Det påverkar minnet, blodflödet, koncentrationen och motverkar öronsusningar. Nu har ju jag inte något problem med öronsusningar. Dom uppstår i så fall på natten från herr T och katt i fotänden.
Alltså, den här växten är så otroligt bra medicinskt sett så det är inte klokt. Så jag tänkte att jag kanske skulle plantera ett eget träd. Tills jag såg att det tar 20-30 år innan det bär frön. Då är jag säkert redan passerad till gödningsavdelningen.
Men... för det finns alltid ett "men". Man kan få huvudvärk, allergi samt mag/tarmbesvär. Och (!) den kan eventuellt orsaka cancer. Fast det kan ju friterad potatis, popcorn, läsk och aspartam också.

Säg det läkemedel/hälsokostmedel som inte har någon biverkning. Men ärtsoppa har också en biverkning. Ärtsoppsgaser är inte att leka med! För att inte tala om alkohol! Och rökning!!!
Men jag är ju en sån som gärna vill kolla upp saker. (Född i jungfruns tecken = petig. För att inte säga kontrollfreak.) Så då går man in på Fass och kollar. Nu är ju inte jag läkarkunnig på något sätt, men jag kan kanske ändå tycka att texten är mer än kryptisk.
Produkter innehållande Ginkgo biloba har i vissa studier observerats ge måttlig induktion av läkemedelsmetaboliserande enzymer, såsom CYP3A4, CYP2C9 och CYP2C19. Det kan inte uteslutas att även andra enzymer, såsom UGTs (katalyserar glukuronidering), kan induceras. Eftersom induktion ger upphov till ökad syntes av enzymer, resulterar det i en liten till måttlig minskning av plasmakoncentrationer för de läkemedel, som metaboliseras av dessa enzymer. Förutom induktion har även en svag hämning av CYP3A4 observerats. Hämning av enzym resulterar i minskad enzymaktivitet och ökade läkemedelskoncentrationer. 
Texten är något förkortad. Alltså, kan inte läkarna ha en egen fass? Det känns lite som att om du äter detta så kan det hända en massa saker, men du får inte veta vad. Ha, ha, pilutta dig. Fast det har ju tydligen något att göra med kombinationen med andra läkemedel. Gissningsvis. Men det här är väl mer regel än undantag när det gäller hälsokost. Att det inte är riktigt, riktigt bra. 


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. Visst är allt konstigt, fatta inte blomsterhysterin eller annat nu mera..är väl gammal jag med.. det kändes verkligen inte ok att skriva.. men just i dag har jag konstig dimma i huvudet..är det åldern kanske

    SvaraRadera