fredag 23 oktober 2009

Snart här... nära dig

Det är den 296:e dagen på året och nu återstår endast 69 dagar. Innan dom dagarna har gått ska vi ha slitit med våra sladdar till alla jävla adventsstjärnor och stakar, vi ska ha svettats över bullbak och gråtit över fantasibrist inför julklappsinköpen. Vi kvinnor ska återigen ha dåligt samvete över att inte ha slaktat en gris och gjort sylta, skinka och inlagda grisfötter, eller bakat sju sorters kakor och gjort hemstickade tröjor till hela släkten. Återigen ser vi framför oss det skimmer av gnistrande ljus, fallande snö, sprak i spisen, tindrande ögon, stilla natt på stereon, glögg i koppen och framför allt frid. Men låt er inte luras för det är bara Beskow och Lindgren som har hittat på allt det där. Det finns bara i sagorna. Fråga min mamma. Hon vill helst låsa dörren och gå i idé. Tyvärr blir hon ju påmind hela tiden när hon slår på TV:n. Jag kanske ska ta och förvandla hennes sovrum till en sommaroas. Sand på golvet, gröna björktapeter på väggarna, sol-spottar, hängmatta, sommar-cd och tidningar från i juli. Det värsta som kan hända är väl att det kommer att lukta kattpiss när katten har fått den största kattlåda hon någonsin sett.
Men... jag kan faktiskt också tycka att det är mysigt med jul. Jag har lärt mig med tiden att ta det lugnt, att inte göra allt (finns färdigt i affären) och försöka ta det mysiga och strunta i det stressiga. Problemet är nog att man börjar alldeles för sent. Man kanske ska ta och hänga upp sina stjärnor redan idag. Varför ta ner dom över huvud taget? Dom går ju att släcka.
Sen - det bästa av allt - städar jag inte som en idiot till jul längre. Skitiga fönster och dammiga golv syns ju ändå inte så bra i stearinljus. Nu har vi ju fyra barnbarn också som hasar runt på golven och hjälper till med att damma. Man behöver bara skaka av dom lite emellanåt utanför dörren. God Jul!
Här kan ni läsa min lilla söta dikt om julefrid. Och har ni jävligt tråkigt så här på fredagen så kan ni ju läsa min julnovell.

onsdag 14 oktober 2009

Dyrt bläck minsann

Läser att man ska köpa dyrare skrivare för att komma undan billigare i längden. På sätt och vis är det ju riktigt men det är fanimej inte lätt att reda ut vilket som blir billigast. Själv köpte jag en Epson som inte var billig. Den har 8 stycken färgpatroner som byts separat. Nu är det så här att när en toner börjar ta slut så talar skrivaren om det många, många gånger innan den är helt slut. När den till slut vägrar att skriva ut eller om det man skriver ut blir i usel färg, då byter jag. Vad händer då? Jo, genast som den patronen visar att den är fullmatad så sjunker nivån drastiskt i de andra tonerbehållarna. Det kan ju vara så att det är förhållandena mellan färgerna som gör detta men hela tiden känner jag mig lurad. Som om skrivaren emellanåt snor färg och häller ut någonstans där jag inte ser. Jävligt irriterande. Som tur är skriver jag inte ut så ofta. Ändå hade jag tänkt att jag vartefter skulle skriva ut de bästa fotona men det blir aldrig av. Särskilt inte sedan jag skaffade Picasa och har full uppsikt på datorn. Det kanske blir så ändå att man framledes bara kollar på bilderna på datorn eller TV:n men lite saknar jag fotopärmarna faktiskt.
Det största problemet är att eftersom jag är en ordningsmänniska så vill jag ha ordning från början till slut. Detta gjorde att jag började rota bland alla bilder from the very beginning och slängde dom sämsta och skulle sedan sätta in bilderna igen i rätt ordning. Klart det gick åt fanders. Plötsligt kommer man till en sida där det blir fel i ordningen och genast är jag borttappad. Sen kommer jag inte längre. Blir förbannad på mig själv som inte skrivit datum på baksidan av bilderna. Lägger åt sidan och där blir det liggande. Nu har jag nya planer på att skanna in alla dom bilder jag vill ha på datorn istället. kan ju bli hur många bilder som helst - jag vet - men vad gör man inte för ordningens skull.
Fick också ett mail från mitt webhotell om att det nu fanns fotogalleri som man kunde använda. Klart jag gick in där och röjde runt. Blev dock lite fundersam på om det var någon fördel eller inte. I och för sig kan jag välja inloggning men det kan jag ju göra på Picasa också. När jag sedan skulle gå in och kolla så fanns inte bilderna där som jag lagt upp. Som tur var så var de inte så många. Sen kom jag inte in på min hemsida över huvud taget. Tänkte att nu har jag fixatrixat till det så jag har försvunnit helt från syberrymden men det visade sig att webhotellet hade problem med servrarna idag. Jävlar och skrämmas så där.
På bilden är min mamma längst upp till vänster och hennes pappa bredvid. Den stora tjocka tanten näst längst till höger är min mormor. Jag fick aldrig träffa någon av mina morföräldrar, så det är roligt att man har bilderna kvar.

söndag 11 oktober 2009

Var kommer alla tomtar ifrån?

Idag är det den 11 oktober och jag har varit med Syster-Yster på julmarknad (!) i Österbybruk. Lite underligt blir det, men när det gäller vädret så har det nog inte någon större betydelse, för det kan ju vara lika lerigt och grått även på julafton. Fantastiskt många hantverkare var på plats och i själva herrgårdsbyggnaden hade det placerats många sådana med en förkärlek till asfula hemdesignade kläder i vad som jag mest tyckte liknade vadmal. Det mesta var även hemfärgat i någon sorts nyans som endast en billackerare skulle förstå sig på. Kanske gröngölingsgrå eller badrumskakelröd.
Sen gick vi vidare och hamnade bland korvar, godis, smide, bröd, sylt, smycken, keramik, ljus, och enmiljonfyrahundraåttiosjukommafem jävla tomtar gjorda i ull, keramik, tyg, trä och säkert plåt. Det tycks finnas vansinnigt många människor som skapar tomtar - den ena fulare än den andra. Men visst, det fanns en och annan fin också men jag köpte ingen.
Men, visst handlades det. Både bröd och korv och godis och faktiskt en keramikflaska med (naturligtvis) en liten katt på. Däri skall hädanefter min fina kallpressade rapsolja bo. Överallt var det provsmakning och det mesta innehöll sprit. Det var korv med päronkonjak, fudge med whisky och marsipan med irish coffey. Jag blev nästan lite orolig för eventuell blåskontroll på hemvägen.I kafeterian kunde ätas julgröt, lussebullar och även saffranssemla. Här gör vi ingen skillnad på höst, jul och februari inte - tjong, pang, allt på en gång. Har en fundering faktiskt att ta det ännu lite längre och fixa saffransbullar till midsommar nästa år. Detta skall då sköljas ned med en slurt glögg naturligtvis, men då inte värmd utan med is. Vill man piffa till det lite ytterligare kan man kanske slänga in en sill i saffransbullen också.
Till påsk tänker jag äta kräftor. God Jul! Men kul och trevligt hade vi...

torsdag 8 oktober 2009

Cykel på näsan

Igår var det besök hos optikern. Alltid lika skojigt. Särskilt när det ska betalas. Gubbe var med också för första gången. Hans armar räcker inte till längre för att läsa. Men det är inget synd om honom. Han ska bara ha läsglasögon. Värre då för en annan som har fel på både lång- och närseende samt brytningsfel. Alla tre hade försämrats. Kanske för att jag är slarvig med att använda mia glasögon, för det kan väl inte ha med åldern att göra? Ett par nya progressiva alltså. Det värsta är ju naturligtvis priset men det som nästan är lika jävligt är att prova ut nya bågar. Gick dock ganska bra denna gång eftersom jag hade en glad, allert, rolig tjej som hjälpte till. Nästa gång satsar jag på en blindkäpp. Det måste ju bli klart billigare för den måste ju inte kollas upp med jämna mellanrum. Men det blir nog dyrt om man ska ha ledarhund så det jämnar nog ut sig. Men alltså - cykel på näsan - hur kul är det? Bättre då med cykel på köpet. Varför har dom inte det hos optikern?
För övrigt är jag trött som en bäver. Inatt blev det bara tre timmars sömn. Nu har jag varit hos farbror doktorn och hämtat ut lite piller. Bland annat sömnpiller så är ni inte snälla med mig nu så tar jag hela burken.
Katterna är som iglar på mig. Så fort jag sätter ner baken någonstans så är antingen Gusten eller Frazze där och ska helst sitta på näsan på mig. Jag har svårt att knuffa bort dom men ibland är man faktiskt tvungen. Gösta däremot kräver mest mat. Sen sover han i sängen på natten. Det kan ju i och för sig vara ett aber när man har sömnproblem och sen blir inklämd mellan katt och husse. Man behöver inte frysa i alla fall. Just nu när jag skriver så ligger Frazze alldeles intill och nu kom Gusten och trycker huvudet mot mig och vill ha uppmärksamhet. Lika bra att lägga ner skriveriet antar jag. Nu ligger han halvvägs över tangentbordet och slickar på mina händer. Det blir lite besvärligt att skriva när han ligger på högerarmennnnnnnnnn

onsdag 7 oktober 2009

Pyssel och fix

Nu skulle ni se min nytapetserade fina hall! Gubbe höll igång till 23 igår. Ja, det gick åt en del svära där också så jag tassade tyst och viskade små uppmuntrande ord emellanåt. Hallen är väl inte sådär djävulskt stor, men det är så mycket vinklar, vrår och småpill överallt så det tog sin lilla tid. (I gengäld satt jag uppe till halvtre i natt med hans firmapapper. Ja, det är ju ändå ingen idé att lägga sig med RLS och fullmåne - visserligen på nedan, men ändå).
Katten Gösta var med och förgyllde tillställningen också. Han slängde sig upp för räcket vid trappen för att vara med när husse just höll på att sätta upp en våd. Husse skrek, jag skyndade, när jag kom fram så åkte Gösta kana med klorna i tapeten. Som tur var var det den gamla tapeten. Får se om han gör om det nu när det är nytt och fräscht. Husse har ju varit så elak så han har ju satt panel på halva väggen sen tre små lurvtussar vässat sina klor i alla hörnor, så vem vet vad hämden blir.
Tack för alla positiva kommentarer angående min möbeltapetsering. Jag undrar lite i mitt stilla sinne vad en RIKTIG möbeltapetserare skulle säga. Säkert en hel del - särskilt om underarbetet. Jag är själv inte riktigt nöjd för tyget sitter inte riktigt spänt som jag vill. Jag ser ett par veck och det retar gallfeber på mig. Men jag är ju bara självlärd på att sy och särskilt på att klä om möbler. Men om jag tänker på hur stolarna såg ut innan så måste jag faktiskt vara nöjd. Låt det gå en tid bara, tills katten klös, katten riv och katten slit har testat klor och tänder på fåtöljerna så lär man inte bry sig om ett par veck. Apropå sy - jag hade etta i betyget i syslöjd när jag gick ut grundskolan! När jag slutat sydde jag mina första byxor och en jacka. På ren jävla envishet. I skolan var jag mest envis på att göra tvärtemot. Eller om det var syfröken som var tvärtemot och ville att jag skulle sy något förkläde när jag hellre ville sy ett par hippiebrallor.
För övrigt ska jag ut och rota i min bod idag. Mina och Syster-Ysters loppissaker ska prismärkas för på lördag ska det äntligen bli av.

torsdag 1 oktober 2009

Jag vill bo i en svamp...

För länge sedan fick jag tag i en receptbok med enbart soppor i en affär. Som utgivare står Mejerierna. Denna bok har jag använt otroligt mycket. En av de mer smaskiga sopporna som finns där är Järmästarsoppa. Denna passar ju alldeles utmärkt att dela med sig av nu i dessa trattkantarelltider. Som vanligt får man improvisera lite ifall man inte har Madeira hemma eller om man inte har några renben att koka buljong på.
Själv har jag trattkantareller på tork i köket. Eftersom jag böt ut ugnen för ett tag sedan så kan jag inte torka som jag gjort förr. Då kunde man sätta på ugnen på ett lågt gradantal och ha luckan öppen. Denna nya fina moderna jävla ugn som jag har nu tillåter inte någon öppen lucka för då stänger den av. Enligt instruktionsboken så ska det fungera ändå med 50 grader och sex timmar. Den tiden har nu gått och nu ligger det drypande svampar på tidningspapper i mitt kök. Gör ett nytt försök med ugnen imorgon när tidningen har sugit ut allt vatten. Undrar om det blir någon smak kvar? Jag kanske ska ta och göra en soppa på UNT-tidningen istället.