fredag 31 juli 2015

Sytt och syltat

där ja! Det var juli det. Flöt bort i en flod av regn och snor. Nu på väg in i en ny månad hänger jag undan mina sommarkläder, köper nya gummistövlar och en sydväst. Kanske, kanske kan det trigga igång nåt annat väder. Men det är väl knappt man vågar skriva det, för då kommer det väl snö.

Det har inte blivit så mycket pysslat i juli, men lite har jag åstadkommit. Först blev det ett par 3/4-byxor till små gossar av loppisfyndade skjortor. Det blir bara en ficka eftersom jag använt mig av bröstfickorna på skjortorna.
Enklaste tänkbara, men otroligt mjuka.

Sen fick jag för mig att göra en liten väska eftersom jag hittat ett så sött broderi på en loppis.
Jag är lite svag för fåglar jag. Nu får den nytt liv (om den ens haft ett liv) som ytterficka på min väska. Väskan i sig är gjord av loppisfyndade herrbyxor och bitar av jeanstyg.

Efter detta blev det ytterligare en väska. Bara för att jag råkat (!!) få med mig ytterligare ett övergivet broderi hem. Nu blev det broderiet ytterficka på denna väska.
Tyget till väskan är loppisfyndade manchesterbyxor. Inuti är den fodrad med en kasserad gardin.
Det finns mycket kvar av gardintyget och nu funderar jag på vad jag ska göra av det. Kanske kommer jag på något. Kanske inte. Nu återstår att se om jag kan få till den där klänningen jag håller på med. Den som jag skurit till efter det där mönstret (från helvetet) som jag fick göra om. Kanske åker den direkt ner i soppåsen.

Igår tog jag mig en tur i trädgården och plockade ihop lite bär. Det tog väl kanske en halvtimme och under den tiden hann det bli: regn, uppehåll, sol, mulet, regn. Växlande väder kallas det va? Och sen gjorde jag krusbärsmarmelad och svart vinbärsgelé. Tidigare har jag gjort blåbärsmarmelad. Den sistnämnda blev för tjock och svart vinbärsgelén för tunn men krusbärsmarmeladen blev lagom. Det är precis som med oss människor. Alla är olika, men kan vara goda för det!
Adios Amigos!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

onsdag 29 juli 2015

Ett måste i varje handväska

Metro igen då. Den amerikanska design-studenten Michel Chu vill revolutionera kondom-marknaden genom att tillverka kondomer – för både kvinnor och män – som går att spraya på. Man ska kunna ändra smak på den också. 
Är inte det här just vad världen behöver? Jag undrar nu bara vad kvinnor ska ha den till. Ska man spraya rakt in i gökboet, eller ska man ha den i handväskan och ta fram när manligt kön närmar sig?

Nu har ju iofs mina äggstockar lagt ner verksamheten. Det är äggstanning kan man säga. Så jag har inte det problemet. Fast när det skrivs så här så låter det inte som ett problem, utan mer som en tillgång.

Varför ska det vars så jävla märkvärdigt med manligt preventivmedel? Ge dom ett piller med fjorton biverkningar. Det har vi minsann fått stå ut med! Det enda jag kan hoppas på är att man får ta bort den påsprayade kondomen med aceton.
Men för all del... man kanske kan använda den även i självförsvar!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag 27 juli 2015

Vildsvin till middag

Metro skriver om nya hundraser i Sverige. Dessa nya hundar är s.k. vildsvinshundar. Den ena hundrasen heter Griffon bleu de gascogne och är av rasen sök- och spårhundar. Ser ut så här:
En sån ska jag ha och den ska få namnet Snoka. Jag behöver all hjälp jag kan få för att leta reda på saker. Om den sen kan släpa hem ett vildsvin så är det bara ett plus.

Jag tycker att den påminner lite om mig också. Slö blick och rufsig i pälsen. Ska bara fråga Frazze och Gösta först. (Hm... undrar om man måste snacka franska med den? Då blir det inte mycket till konversation!)

Ja, just det... sy var det ja!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annat handarbete

Vet ni hur tråkigt jag tycker det är att plocka blåbär? På en skala från 1-10 så säger jag 8. För att det går så låååångsamt. Varje gång jag provar på aktiviteten så sitter anden av min salig moder på axeln och flinar förnöjt. Klappar händerna i glädje och skriker sedan rakt in i mitt öra när hon ser ett blåbär.
Modern - den mänskliga plockningsmaskinen. Jag fick inte den genen. Men så hade hon en annan gen som jag inte heller fick. Den att inte få klåda av myggor! Hon kunde gå i timmar i skogen och tusentals myggor kunde äta sig mätta utan att hon brydde sig. Hur orättvist är inte det? Men å andra sidan så var det väl det enda nöje hon hade, så det är henne väl förunnat.

Nåja, jag drog iväg med en 2-liters glassbox upp i skogen och hade den trogna vakthunden med mig.
Jag hade med mig myggservetter som jag strök över hela mig. Även på jeansen eftersom dom försökte äta på mig även där! Myggservetterna är fantastiskt effektiva. Jag fick endast två myggbett! Och då ska ni veta att jag kan vara det godaste som serveras på myggrestaurangen! Tyvärr har jag glömt var jag köpte dom. Innehållet vill man ju helst inte veta vad det är. Jag försöker ju tänka miljövänligt för det mesta, men när det gäller mygg så skulle jag utan tvekan hälla över mig en dunk bensin om det nu skulle hjälpa!

Det gick som vanligt trögt i början - även om det fanns massor - och jag tyckte att det bara skramlade i burken och jag tänkte att jag hinner ledsna innan det ens blir två deciliter.
Men efter ett tag så lyckades jag koppla bort stressmotorn och bara plockade. Hade det inte varit för myggen så skulle jag ha kunnat lagt mig där i mossan och plockat. För tänk så trivsamt det var där i skogen med alla fåglarna... som irriterade sig på Frazze. Han satt tålmodigt kvar hela tiden. Ibland smet han iväg några meter för att sedan parkera sig intill mig på nytt.

Hela burken blev full! Otroligt men sant. Sen blev det två burkar med blåbärsmarmelad och en blåbärspaj. Resten åkte in i frysen.

Man har inga vackra fingrar efter blåbärsplockning. Men det är lätt avhjälpt. Blanda citronsyra i lite vatten och sätt ner händerna där ett tag så blir dom rena! Naglarna är dock ett kapitel för sig.
Och inte kom det någon björn! Slut från naturrutan! Nu ska jag sy.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag 25 juli 2015

Semester, Utflykt och loppis

Sommar, sommar och sol... var det inte så de däringa Svenne-Ingvarsarna sjöng? Den melodin har nog inte varit flitigt spelad denna sommar. Men jag är ändå inte så deppad över vädret, för det har ju varit ganska behaglig värme. Enligt mig alltså! Men det är klart att man blir ju lite begränsad. Det har ju inte varit många picknickar direkt.
Men nu har vi iaf varit på en kort sväng till äldsta dotter med familj. Och där sken solen! Vi blev inbjudna att se huset som dom köpt i Jansjö. Yngsta dotter & co var också där så det var inte tyst annat än på natten.
Det här är utsikten från vardagsrummet! Jag förstår att man vill tillbringa en hel del tid här.
Stora ytor för barn och vuxna som har spring i benen. Nedanför backen syns ett tak. Det är bastun.
Det fanns modiga som badade i det kalla vattnet.
Det var inte bara kallt. Det fanns blodiglar också! Den här bumlingen var dock död. Men jag såg en levande också.
Ville man inte bada kunde man slänga sten i sjön (som jag sen plockade upp!) Det är nöje för små pojkar det!
Vid huset intill (släktgården) finns en lada som inhyser en loppis. Klart man handlade där!
Andra loppisutflykter blev det också med blandade fynd.
Fem minuter "hemifrån" ligger bystugan. Där ortens befolkning turas om att sälja ätbara saker. Vi mumsade tunnbröd och våfflor. Sen kunde barnen springa av sig i slänten ner mot sjön.
Här sitter de goa småglina och mumsar middag på filten. Ett par minuters vila innan påfylld energi och full turbo kom igång igen!
När jag anlände fick jag ett paket av Marsipanrosen. Den äldsta i skaran. Hon hade varit och fyndat på loppis för att ge till sin mormor. Älskade unge!
Vi tackar så hjärtligt för trevlig samvaro och säger på återseende i stugan! På vägen hem tittade vi in hos goda vänner för en fika. Sen fick vi ett vackert skådespel på himlen den sista biten.


Igår var vi återigen på en loppisvända. Det blev en utflykt till Nostalgiladan nedanför Norrköping. Jag kunde ha köpt mycket mer, eftersom dom hade billiga tyger, blixtlås och band på stället. Men... jag måste nog sy upp lite av det jag har först.
Sen åkte vi till Trosa och intog middag.
Nu är semestertiden slut. Men vi har som målsättning att ta en Norgetur framöver. Den som lever får se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

lördag 18 juli 2015

Omotivation och depression

Jag ger upp. Vilken semester. Och då är inte regnet det som stör mig, utan den här jävla förkylningen som aldrig släpper. Fast... det kunde ju regna lite mindre. Och... det kunde ju vara lite mer sol.

Häromdagen hade vi en hagelstorm! Alltså... mitt i sommaren! Först kom världens störtskur, sen kom värsta åskvädret. Just när blixt och dunder small till samtidigt blixtrade det till i kontakterna och strömmen hoppade till. Själv stod jag i vattnet ute på verandan och försökte rädda undan dynorna. Där kunde man ha blivit lite elektrifierad i värsta fall. Blivit en kolbulle. Ja, och sen kom haglet. Man tror inte sina ögon. Nåja, det är inte kallt i alla fall.

Men det känns lite konstigt. Som att man är i någon slags årstid som inte finns. Inte utan att man blir smått deprimerad. Men det är som sagt mest för det tjocka snoret som fyllt min skalle.

Gösta och Frazze är nöjda. Det verkar som att sorkarna får fart när det är sånt här väder. Det tuggas och knastras i hallen nu och då. Gösta är till och med så schysst att han bjuder skatorna. Den här och två till mumsade på en sork som Gösta bara kom och lämnade på gräsmattan. Och jag som inte trodde att dom gillade varann!?
Inspirationen är i botten. Inget blir gjort. Syrummet står orört. Man gör några små halvhjärtade bilutflykter. Men utan engagemang även om vyerna är vackra emellanåt.
Och snart är det höst...

 Läs även andra bloggares åsikter om ,

onsdag 8 juli 2015

Rävar, semester, sjukdom och Super Mario

Vi hade fint besök här häromdagen. Tre rävar ute på fältet. Så fina. Hönsägarna på gatan är nog inte lika begeistrade. Förutom rävarna satt det två katter på ängen. En av dom var vår värstingkatt Gösta. Han hade nosen riktat åt annat håll och brydde sig inte.

Jag är lite osäker här efter att ha kollat på nätet. En del säger att rävar tagit katter, men vad jag hört förut så brukar rävar inte bry sig om katter. Dom står liksom inte högt på lunchlistan. Märkligt ändå hur vår "värstingkatt" inte bryr sig om rävarna, men när grannens snälla hund kommer förbi, då springer han in som en oljad blixt.
Men kanske att han varit i närkamp med en räv, för häromdagen var han sargad och blödde. Låg inne ett helt dygn faktiskt. Men nu är det full fart igen. Men med tanke på den kattens psyke, så är det nog han som startar fajten.
Gubbe fick även se en räv som försökte ta en ormvråk som slog sig ner på fältet häromdagen. Klart att jag missade det! Och har jag kameran tillgänglig så brukar de flesta djur hålla sig borta.

Semestern är i full gång. Den tillbringar vi vågrät framför TV:n = förkylda! Gubbe har försökt hosta upp lungorna i fjorton dagar och för säkerhets skull så försökte han kräkas upp dom idag också. Utan att lyckas kan jag tillägga.
Jag å min sida har fått stopp i bihålorna i vanlig ordning och efter det slog migränen till. Ja, men vaddå? Semester... humpf! Det man kan glädja sig åt är att det spöregnar ute. Inte för att jag bryr mig så mycket om regn, men det är fan inte kul att vara förkyld i 30 graders värme. Så... tack!

Synd bara för alla andra som semesterfirar. Det är inte helt kul att ha barn och hitta på något när regnet strilar ner. Fast... jag har för mig att när jag var liten så cyklade vi till sjön och badade. Spelade ingen roll om det regnade. Förresten fick man roa sig själv så gott man kunde. Våra föräldrar tog aldrig med oss på semester eller utflykter. Möjligen hade vi picknick på gräsmattan. Men jag var inte olycklig för det. Vi sprang omkring i kohagarna, letade saker på soptippen (livsfarligt) och klättrade på berget (livsfarligare). Jag minns inte att jag hade tråkigt direkt, även om jag gnällde någon gång att jag inte hade något att göra. Nu ska barn aktiveras och engageras in absurdum. Fantasi verkar vara en bristvara. Eller så blir den stum när man inte har tid att använda den.
Små barn - som inte kan cykla iväg till badet själva - är det värre med. Det är jobbigt en sån här sommar när det är regn den ena stunden och sol den andra.

Men nu för tiden finns ju läsplattor. Hur fan klarade vi oss när vi var små? Vi som knappt hade TV. När våra barn var små kom ju nintendospelen igång och det spelades bl.a. Super Mario vilket höll på att göra en galen pga ljudet!!! Jag kom ihåg att det mest använda orden just då var: "VRID NER!"

Nu ska jag återgå till att snora och se efter om Gubbe tuppat av för det är oroande tyst. Glad sommar på er där ute!

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

torsdag 2 juli 2015

Lycka, auktion och fetmåne

Den där utflykten vi var på i helgen till mitt gamla barndomshem: Dotter J stod vid häcken och sa: "här brukade vi hitta fyrklöver" Så böjer hon sig ner och tar upp en! "Va?" säger jag, som ju faktiskt är den som bott där och inte haft en aning! Sen böjer jag mig ner och tar upp en jag också! Troligen från samma planta.

Härligt, tänkte jag. Nu är min lycka gjord. Men inget hände. Men den kanske ändå jämnade ut lite av otur man samlat på sig genom livet.
I tisdags var vi på årets första auktion. Gott om folk så klart och framför allt uppköpare! Men vi gav dom lite motstånd i alla fall.
Fem timmar höll det på så man blev ju ganska trött i fötterna. Men det är så roligt! Och tänk så mycket saker man inte visste att man behövde!! Det som ropades in "med flit" i den här högen, var burkarna och fällstolarna. Resten kom på köpet. Ja, och så tavlan förstås. Gubbe och hans tavlor! Undrar var han ska få plats med den nu då.
Vi skulle ju renovera vardagsrummet. Men vi kanske bara kan sätta upp alla gamla tavlor istället så är det klart. Vi skulle säkert kunna fylla hela rummet. Lyckliga våra barn som ska få ärva allt vårt skräp en gång.

Natten var ju inte direkt inbjudande till sömn då den här lampan fläskade på utanför fönstret. Man tillhör ju de mångalnas skara. Men vad värre var: jag glömde ta min sprattelmedicin så jag låg som en ilsken iller och sparkade i mitt sömndruckna tillstånd, tills jag kom på fadäsen. Herregud, vilken natt det blev! Visserligen vinglade jag upp och tog pillret vid fyrasnåret, men det är som att det inte riktigt vill fungera då. Förvärrat blev det säkert också av att jag stod i flera timmar på auktionen.
Jag får nog skaffa mig en minnesbok att ha runt halsen som jag kan kolla i ibland. Men... om man nu är vaken på nätterna så kan man alltid roa sig med att kolla på spindlarna som jobbar på med insektssvärmarna. Det här är en korsspindel som sitter och väntar i sena kvällen.
Jag kan inte sluta fascineras av dessa kryp även om jag inte vill ha dom på mig! Dom är intressanta att studera och gör nytta. Dom äter upp insekter och har du spindlarna inomhus så kanske du slipper ängrar, mott, mal, kvalster, silverfiskar, blomflugor, fruktflugor, husflugor m.m. Så... bjud in en spindel på middag!

I natt ska jag inte heller sova, för jag ska ha småfolk på övernattning. Så vi ses i natt, spindlarna!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,