måndag 27 augusti 2012

En förbannat trött ping-pong-boll

Nu är jag snart på väg till hispan. Breven från vännerna på AF och AK har börjat anlända.
Jag är en noggrann och strukturerad person som försöker göra allt på ett smidigt sätt. Det får man inte! Smidigt tycker dom inte om på dom här instanserna. Komma här och tro att man kan skicka enkla mail, när man istället kan sitta i telefonkö eller skicka brev kors och tvärs.
Fy fan säger jag. Och så alla dessa hot! Om du inte bla, bla, bla, bla så får du minsann ingen ersättning inte. Och gör du inte som AF säger att du ska, så får du heller inget av kakan.
För er som varit förskonade från dessa instanser så betyder FK - försmädlingskassan, AK - arbetsslöhetskassan och AF - arbetsförnedringen.
Jag skulle bland annat ge AK ett intyg från FK från den tid jag senast var sjuk. Gick därför in på FK:s sida och där in på "mina sidor". Där fanns en sida som visade datum, summa, personnummer, namn... ja, allt som behövdes så jag tog en kopia och skickade med som bilaga med övrig information via mail till AK.
Ha, ha, skrattade greven och snöt sig i korkmattan! Trodde du att det skulle gå så jävla enkelt va?
Men kors in the tak, jag fick i alla fall svaret tillbaka via mail (!!!!) om att det inte dög. Nej, nej, det skulle vara ett skriftligt intyg för fan! Hur kan det behövas? Jag får ju logga in mig på "mina sidor" med bank-id.
Men inte nog med det. Jag hade skrivit i kassakorten fel också! Eftersom jag jobbade den 8:e och 9:e och alltså inte blivit arbetslös än, så fyllde jag inte i dessa dagar. Började alltså med den dagen som jag blev arbetslös. FEL, FEL, FEL, FEL, DUBBELFEL! Dom kunde lika gärna säga: Nu skickar vi genast nya kort till dig så du kan göra rätt din lilla hopplösa idiot. Det fattar du väl att du ska fylla i dom dagar du jobbade också. Även om du fortfarande var anställd, för det har vi bestämt. Dom gör vad dom kan för att ge en högt blodtryck. 
Och så slutversen: "om du inte skickar in handlingarna i tid så riskerar du att få avslag på din ansökan". Det är ju naturligtvis det enda dom hoppas på! Att man ska missa något och åka ut med dunder och brak. Helst innan man ens kommit in.

Jag har även idag varit tillbaka till läkaren. Min ordinarie ST-läkare fanns inte på plats, men däremot en ny ST-läkare från Iran vid namn som jag inte minns. (Jag bryr mig inte om var han kommer ifrån, men sköterskan meddelade detta). Det var något liknande Sean Banan tror jag. Han såg bra ut och var trevlig och hur ointresserad som vem som helst. Det första jag sa när jag kommit innanför dörren var: "du har väl läst på nu om mig?" Han svar var naturligtvis: "nej, det har jag inte hunnit". Varpå jag återigen fick dra hela harangen om lunginflammation och när och var och hur och fortsättningen som följde. Inget svar hade han fått in från gastroskopin heller.
Han lyssnade med sitt fina blanka stetoskop (som han säkert suttit och putsat på istället för att läsa min journal) på mina lungor och sa att de inte lät likadant. Så vad gör han då? Jo, skickar mig på röntgen igen förstås! En vanlig röntgen. Som jag redan gjort 3 gånger + en CT-röntgen. "Vad händer sen då?" frågar jag. "Om det är något så hör jag av mig, annars får du komma tillbaka om det inte blir bättre".
xrayJag åkte till röntgen igen och på vägen tänkte jag: "komma tillbaka om det inte blir bättre. Det är ju för helvete det jag gjort nu fem gånger!" Jag vet ju redan nu, att det inte kommer att ringas alls, så jag har noterat att ringa om en ny tid nästa måndag. (Eller varför inte på fredag? Eller varför inte i morgon?)
Elisabeth Höglund skriver idag i Aftonbladet om sjukvården. Hur dessa vårdcentraler får pengar beroende av hur många patienter dom lyckas knöla in. Tror fan det att dom vill att man ska springa där stup i kvarten. Jag börjar känna mig som en ping-pong-boll som åker mellan vårdcentralen och röntgen till ingen nytta. För första gången i mitt liv har jag frikort och aldrig har jag känt mig så SJUK!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Lycklig är den - som aldrig - behöver ha med "systemet" att göra!

Jag känner med dej. Och kan bli frusterad.

margareta

Emileitha sa...

Den karusellen har jag snurrat runt några gånger.. är väl därför jag blev sjuk till slut..hjärntvättade hela bunten är de.
Önskar lycka till o nerver av stål..för karusellen har startat..bara åka med..

Fru Venus sa...

Oj! Låter råddigt :-( Jag tycker att du ska skicka dom ett och annat utdrag ur din blogg också! KRAM

Baronessan sa...

Ja, den lyckan är inte många förunnat nu för tiden :)

Baronessan sa...

Usch, jag gillar inte karuseller ;)

Baronessan sa...

Tack för tipset! :D Kram!

Arbetsförmedlingen sa...

Hej!

Jag heter Magnus och arbetar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om jobb och arbetsmarknad.

Ofta är flera myndigheter inblandade i ett ärende som rör en arbetssökande. Som du säkert vet så råder i Sverige ganska strikta regler kring sekretess myndigheterna emellan. Det innebär att A-kassan inte får ta del av informationen som t.ex. Försäkringskassan kanske har om dig. Bara till viss del har de rätt begära information om din situation. A-kassan har ju inget med ditt inlogg hos Försäkringskassan att göra. De kan inte komma in i andra myndigheters datasystem. Det var därför de behövde ett intyg från dig.

Ett intyg är ju en särskild handling och det finns regler för hur ett intyg ska vara utformat. Det ska t.ex. alltid vara original. Ett mail fungerar ju därför inte för många kan knåpa ihop hemmasnickrade mail och få dem att se ut som att det kommer från en myndighet.

Det kan bli krångligt när det blir fel redan från början. Kassakorten ska man deklarera fullständigt, alltså alla dagar som finns på kortet. Detta står också i instruktionerna om hur du ska fylla i korten. Det är alltid viktigt att läsa igenom informationen.

Mitt råd är att ringa oss om du är osäker i någon fråga om hur du bör/ska göra så ska vi hjälpa dig. Det är oftast enklare och smidigare än att det ska bli fel och du ska riskera att få vänta på din ersättning. Men, man är absolut ingen dålig människa bara för att man inte vet från början hur man ska göra. Det är omöjligt att hålla reda på allt. Därför finns vi att hjälpa dig med råd i såna frågor bland annat.

Du når oss på Arbetsförmedlingen under en stor del av dygnet, även helger, via telefon 0771-416 416, e-post eller chatt. När det gäller personärenden är det bästa om du ringer, eller besöker oss eftersom vi på grund av sekretess inte kan behandla dessa via chatten och e-post alla gånger.

Med vänlig hälsning
Magnus, arbetsförmedlare

Helena sa...

Det är nåt sjukt med vården.... :/

Baronessan sa...

Ja, jösses säger jag. Jag vet att det är sekretess och har aldrig tänkt att a-kassan ska gå in på mina sidor på F-kassan. Det har jag heller aldrig menat.
När det gäller kassakorten är jag helt införstådd med att alla dagar ska fyllas i. Jag har läst varenda stavelse från början till slut, men jag ansåg inte att jag skulle fylla i de dagar som varit INNAN jag blev arbetslös. Detta tycker jag är logiskt.
Fantastiskt också att ni har tid att läsa blogginlägg som handlar om detta. Det finns ju en uppsjö.

Baronessan sa...

Säger du det :)

Laila sa...

Du har mitt allra djupaste medlidande, både när det gäller alla kassor och förmedlingar, men även när det gäller sjukvården, främst då de lokala vårdcentralerna. Jag känner att jag får utmattningssyndrom och högt blodtryck och käkspärr bara av att läsa om det hela! Jag har ju varit med i den där svängen, så jag vet!

Hoppas hoppas att du snart får ordning på alltihop! Eller åtminstone en del av det, till att börja med!

Baronessan sa...

Det slutar nog med att jag sitter här och stirrar i soffan medan jag spelar på läpp