söndag 7 september 2014

Hämnden är ljuv

Är det inte så håret krullar sig på en när en orättvist behandlad person i en film får sin hämnd?!  Nu är ju jag i och för sig ett krullhuvud sedan barnsben, men ni vet vad jag menar.

Jag tittade på filmen "Taken" igår med Liam Neeson. Han är, i filmen, en CIA-agent av värsta kaliber vid namnet Mills. En f.d. i och för sig, men naturligtvis ändå den vassaste kniven i lådan. Hans dotter blir kidnappad av ett gäng som sysslar med människohandel och det är ju inte svårt att förstå redan från början hur detta ska sluta. Men det spelar ju ingen roll, för det är ju det det går ut på. Att se hur denna engagerade fader sätter efter sin dotter.

Naturligtvis slutar det lyckligt, för vem kan rå på en fullfjädrad CIA-agent? Det spelar ingen roll att det är fjorton automatgevärsbeklädda manspersoner som samtidigt skjuter på mr Mills från nära håll. Han duckar lite och tar sedan kål på rubbet och det enda som händer med honom själv är att skjortan eventuellt blir lite skrynklig. Motståndarna är dessutom så klent byggda att en del av dom är nära döden av ett enda slag på käften.

Att det slutar lyckligt är ju dessutom en definitionsfråga eftersom han på vägen har dödat fyrtiosexochenhalv pers. Låt vara av tvivelaktig karaktär, men ändå. Och om sanningen ska fram så fick Mills en liten skottskada i ena armen även om - som jag tror - varken skjortan eller jackan gick sönder.

Men det här är ju sån där actionfilm (eller som min salig moder sa: aksjon) där det ska hända så mycket som det bara går på så kort tid som möjligt. Det ska dessutom smällas hundratrettiotvå bilar för att det ska bli som bäst. I varje riktig actionfilm finns det minst en stapel med bensintunnor som någon nödvändigtvis ska köra in i. Eld och explosioner, det är grejer det!

, tacka vet jag deckare som löser brott utan vapen. Iskallt går dom in i lejonens kula utan vare sig kniv eller pistol och säger åt skurkarna att: "nu är du fast". Det är ordning det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

  1. Jag såg den också, även del 2. Javisst är hämnden ljuv, men också orättvist. Jag tänker på skådespelarna. Varför måste man vara så himla ful för att spela skurk i en B-roll eller vara så himla vacker för att bli huvudskådespelare? Kan inte vara kul att spela skurk och vara dum i huvudet?

    SvaraRadera
  2. Artlover: Det är en befogad fråga :D Fördelen med att vara ful och skådis är väl att man kan fortsätta spela även när man blir gammal. Det blir hårdare bud för de unga, vackra när åren satt sina spår.

    SvaraRadera